Naručite sada

Procedura Harmony Testa

Kako sve to funkcioniše?
Procedura Harmony Testa

Harmony Test se može uraditi najranije u 11. nedjelji trudnoće (od nedjelje 10+0).

Prije sprovođenja Harmony Test-a Vaš ginekolog bi trebalo da Vam uradi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdila gestacijska nedjelja i da li se radi o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći.

Trebalo bi i da se posavjetujete sa svojim ljekarom koja opcija Harmony Test-a je najpogodnija za Vas, a medicinski saradnik Bio Save Lab-a će Vas takođe informisati o celokupnom Harmony Test-u.

Procedura je ilustrovana na slici ispod:

Procedura Harmony prenatalnog testa

Nakon popunjavanja Zahtjeva za sprovođenje analize, laborant uzima dvije epruvete Vaše venske krvi, a Bio Save šalje uzorke u laboratoriju u Njemačkoj. Potrebno je prosječno 3 radna dana za cjelokupnu analizu od prijema uzoraka u laboratoriju. Zatim, Bio Save Lab dobija rezultate od njemačke laboratorije i obavještava Vas o nalazima.

Detaljni niz koraka je sledeći:

  1. Pacijentkinja želi da uradi Harmony Test
  2. Genetsko savjetovanje
  3. Uzimanje uzorka venske krvi majke
  4. Popunjavanje Zahtjeva za sprovođenje analize
  5. Izvršavanje uplate
  6. Slanje uzorka u Cenata GmbH laboratoriju u Njemačkoj
  7. Sprovođenje analize u Cenata GmbH laboratoriji u Njemačkoj
  8. Analiza podataka i sastavljanje izveštaja nalaza od strane ljekara iz Cenata GmbH
  9. Slanje rezultata Bio Save Lab-u
  10. Bio Save Lab saopštava rezultate analize pacijentkinji

Prenatalni test Harmony se sprovodi u NemačkojHarmony Test se sprovodi u laboratoriji u Njemačkoj u skladu sa njemačkim i evropskim standardima kvaliteta i zaštite podataka. Ni Vaši uzorci, ni Vaši podaci ne napuštaju Njemačku.

Preduslovi za sprovođenje Harmony Test-a

Test se može uraditi  kod svih  trudnoća, i u slučaju primjene In Vitro fertilizacije (IVF), nezavisno od toga da li se radilo o doniranoj jajnoj ćeliji ili ne. Harmony Test je primjenjiv i kod blizanačkih trudnoća. Ipak, stopa detekcije kod blizanačkih trudnoća iznosi 92% i s obzirom na dosadašnje podatke nije tako visoka kao kod jednoplodnih trudnoća (1,2). Utvrđivanje poremećaja polnih hromozoma (X, Y), kao što su, na primer, Tarnerov ili Klinefelterov sindrom, kod blizanaca trenutno nije moguće.

Tabela u nastavku daje pregled koje opcije Harmony Test-a je trenutno moguće sprovesti u jednoplodnoj, odnosno višeplodnoj trudnoći.

Harmony T21/18/13Harmony T21/18/13 + XY
Utvrđivanje pola (prema zahtjevu)
Jednoplodna trudnoća (spontano ili pomoću IVF-a)
Blizanačka trudnoća (spontano ili pomoću IVF-a)

 

Medicinski stručni saradnik Bio Save-a će Vam protumačiti izvještaj rezultata i dati Vam savjete o daljem praćenju trudnoće. U slučaju pozitivnog (abnormalnog) rezultata testa, krajnja dijagnoza mora biti utvrđena amniocentezom ili biopsijom horionskih čupica, prije donošenja daljih odluka o trudnoći.

Razlozi za izostanak rezultata

U rijetkim slučajevima može se dogoditi da je udio bebine DNK (cffDNA) u krvi majke relativno mali i da se iz tog razloga ne mogu dobiti rezultati. U ovakvim slučajevima naša laboratorija u Njemačkoj prvo automatski radi ponavljanje analize. Ukoliko se i pri ponavljanju ispitivanja ne dobije rezultat, Bio Save Vas obaveštava o tome. Ukoliko je potrebno, moguće je u nešto kasnijoj nedjelji trudnoće ponovo poslati nov uzorak krvi, shodno tome da se, kako trudnoća odmiče, sadržaj fetalne (bebine) DNK (fetalna frakcija) u majčinoj krvi povećava.

Drugi razlozi za neuspješnu analizu su npr. donirana jajna ćelija, a da mi o tome prethodno nismo bili obaviješteni, zatim slučaj iščezlog blizanca, kao i nepoznate hromozomske abnormalnosti prisutne kod majke.